2015. június 30., kedd

Vámpírnaplók könyvmaraton #4

a történet, mely előbb létezett, mint a Twilight, mégis utána lett híres


Tudom, hogy mostanában nem a vámpírok azok, akikről a legtöbbet olvasunk. Az ő státuszukat átvették az angyalok és a disztópiák szüleményei. Bevallom, hogy én sem vettem volna a kezembe a könyvet, hiszen sok könyv áll a várólistámon olvasatlanul, de a polcom pakolása közben ráakadtam az eredeti sorozat 4 kötetére, és felbuzdulva nekiálltam.



IV. rész – Sötét szövetség

Elena halála után a Salvatore tesók elhagyták Fell’s Churchöt, ahol az emberek élete visszatért a régi kerékvágásba. Ezen azonban a Meredith születésnapján elkövetett gyilkosság változtat. Újabb sötét érő érkezik a városba, aki könyörtelenebb még Katherinenél is. Bonnie, a most már talpraesettebb boszorkány visszahívja a Salvatore fiúkat, hogy együtt szálljanak szembe vele.

~~~

Az új szemszög nagyon jót tett a könyvnek. Nem kell Elena tépelődését olvasnunk, hanem az első részhez képest érettebb boszorkány fejével látunk mindent. Bonnie igazán felnőtt a feladathoz, és komolyan viselkedik, bár ezt a többiek nem mindig engedik meg neki.

Stefan átveszi Elena szerepét a parancsolgatásban. Ő vezeti a nyomozást. Tökéletes csapatjátékos, de nem akarja, hogy a barátai is meghaljanak, ezért próbálja őket magára haragítani. Önfeláldozóan viselkedik, hogy a halálban újra egyesülni tudjon szerelmével.
Damon most megint új oldalát mutatta meg. Hívás nélkül tér vissza a városba, és segít a csapatnak. Nem használja ki az emberek gyengeségét, sőt a gonosz csábításának is ellen tud állni. Amikor már látszólag minden veszve van, visszajön, és közbelép.

Matt a nagy trauma után végre újra a régi önmaga lett, de ehhez kellet Stefan lelki fröccse is. Rájött, hogy érdemes harcolni akár még a bukás veszélyével is, mert bármi megtörténhet.
Meredith családjáról is többet tudhatunk meg. Nagyapja egy vámpírtámadás túlélője, aki segítséget nyújt a végső csata előtt. Tudja, hogy mivel lehet megölni a másik erőt.
Tyler, a bunkó gyerek végre fontosabb szerepet kapott. A családjától örökölt vírus egy kis segítséggel a felszínre tört. Ő egy vérfarkas, még pedig az aljasabbik fajtából. Minden lányt meg akar kapni, és erre használja az erejét.


De ki ellen is harcolnak? Ki ez az ördögi lény?
Réges-régen, egy messzi-messzi korban létrejöttek az első vámpírok, az Ősök. Nagyon nagy hatalomra tettek szert az évezredek során, hiszen minden háborút kihasználtak, és gondolkodás nélkül öltek. De ez egy idő után fárasztóvá válik, így az egyik, akit a falusi szóbeszéd csak Klausnak hívott, visszavonult Németország területének egyik csendes zugába. Az emberek nagy ívben elkerülték, hiszen furcsának tartották, míg egy napon egy szolgálólány kérte a segítségét a beteg úrnőjéhez. Így lett Katherineből vámpír. A Salvatore testvérekben való csalódása után visszatért Klaushoz, majd olyanná vált, mint mestere, ezért megölte. Ezért az árnyvilágba kényszerült. Azonban vannak bizonyos helyek és időpontos, ahol a határvonal a valóság és az árnyvilág között elmosódik. Így tudott visszatérni Fell’s Churchbe. Egy esőkabátos alaknak adta ki magát, aki segített Tyler átváltozásában. Szívtelen szőke hajú vámpír, akinek semmi sem szent. Kegyetlenebb bármelyik teremtménynél, hiszen ő magával az ördöggel paktált le.


A befejezés:
A végső csata tartogat némi meglepetést. Mivel Stefan egyedül indul el a Klausszal való találkozásra, így Meredith, Bonnie és Matt csak titokban követi. Ők azonban hamar lebuknak, így kitör a teljes káosz. Többen megsérülnek, és még a halál is kacsingat feléjük, amin Damon megjelenés sem segít.
Bonnie végső elkeseredésében Elenáért kiált, aki a polgárháborús csata elesettjeiből álló szellemcsapat élén jelenik meg, és végérvényesen legyőzi Klaust. De hogy az írónő tökéletes „happy end”-et kapjon, Elena meggyógyítja a barátait, majd a legreménytelenebb pillanatban visszatér az élők sorába. Tipikus „kollektive Schmuseln”. Erre nem találtam jobb kifejezést.


Bár a sorozat ezzel a résszel még messze nem ért véget, én mégis megálltam itt, hiszen az írónő először ennyit írt meg. A tévésorozat hatására folytatta még három résszel, melyet inkább hagyok. Nekem így is teljes: minden jó, ha a vége jó.

Babó Buca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése