2015. július 19., vasárnap

Tükörváros titkáról terjedelmesen

Ma egy magyar író ifjúsági regényét tálalom elétek, melyre én sem bukkanta volna rá soha, ha nem kapja meg szeretett öcsém év végi jutalomkönyvnek, és bevallom, egy kalanddal kevesebb lennék. Elgondolkodtató történet a maga olvasmányos burkában.


A történet egy fiktív királyságban játszódik. A nagy, bölcs és jószívű Daledon király által vezette Tükörváros jólétben élt addig, míg gonosz lánya, Lunarda meg nem ölte. Áhított a hatalomra, de legfőképpen az ezzel járó Napkőre, mely korlátlan hatalmat biztosít a tulajdonosának. Lunarda ennek erejét azonban magának akarta, hogy halhatatlan legyen. De a király ezt megakadályozván testőrével, Sólyommal elrejtette a követ, hogy a város biztonságban legyen.

Tíz év telt el a király halála óta. Messze Tükörváros forgatagától él egy apa két gyermekével, Marcóval és Amirával. A fiú nagy álmokat dédelget: Daledon király testőreihez szeretne csatlakozni, akikről sokat olvasott apja könyvében. Ezt azonban ő nem nézi jó szemmel, mert nem végzi el a rá kiszabott feladatokat. Egyszer aztán apjával úgy összevesznek, hogy Marcó el akar szökni. Elő is készít mindent azzal a céllal, hogy elszökik apja szokásos távollétének idején, de apja madarának feltűnése keresztbe húzza számításait. Amira is el akar menni otthonról, hogy megkeresse az apját, de Marcó jócskán lehagyja a saját maga készített pedálmeghajtású guruló csónakjával. A testvéri törődés végül azonban mégis erősebb lesz, így együtt folytatják útjukat Tükörváros felé.

Tükörváros hajdani fénykorából nem maradt semmi. Bedeszkázott házak, kiszáradt folyók, elmocsarasodott tó és porlepte égbolt. Az egész álló nap dolgozó embereknek a vizet  is adagokban osztják, melynek felügyeletével a város vezetése, a Tanács ügyel. Ezzel szemben a várban teljes luxusban él az Egyetlen Remény és kompániája, akik a lakóknak elhintett híresztelések szerint lázasan dolgoznak a problémák mielőbbi orvosolásán.

Egy ilyen városba érkezik meg az álmokkal teli testvérpár, azonban hamar csalódniuk kell. Gyerekek százai tűntek már el, és senki sem tudja, hogy ki lesz a következő. A szóbeszéd által csak Gyermekevőként emlegetett lény létezését csak kevesen hiszik el. Mikor Marcóék rájönnek, hogy apjukat, Sólymot nem látják szívesen, bujkálniuk kell, de lebuknak, és menekülni kényszerülnek. Ám egy váratlan fordulat következtében elkapja őket a Gyerekrabló, és az életük teljesen megváltozik. A város alatti járatokban egy kész csoda várja őket. A Gyerekváros egy modern szerkezetekkel ellátott, külön társadalommal bíró, felnőttmentes hely, mely a gyerekek védelmét hívatott szolgálni. Vezetője Menton, aki apja eltűnés után alapította a várost. Minden gyereknek megvan a saját munkaköre, ahova képességek és életkor szerint osztják be őket. A legjobbak a Gyerekrabló legénységét alkotják, akik az üldözött gyerekeket mentik meg a felszínről.
A helyzet azonban egyre rosszabbodik, így a gyerekeken a sor, hogy megmentsék a felnőtteket.

~~~

A regény E/3-as elbeszélésmódot használ, mely lehetővé teszi a többszínterűséget. A legtöbb cselekmény Marcó szemszögéből tárul elénk, de a háttértörténetről, illetve a városban zajló eseményekről sem maradunk le.

Központi témája a hatalomvágy, amely eltorzítja az emberi gondolkodást, és megszállottá tesz. A diktatúrák építőkockáit ügyesen használva létrehoz egy varázslattal kombinált rendszert. 
Legjobb mintapéldája Lunarda, akinél már gyerekként is mutatkoztak a kegyetlenség jelei. Képes apját megölni, sőt még az egész város erejét is felhasználni, hogy halhatatlan legyen. A neve is utal sötét jellemére, hiszen a Luna holdat jelent. Testvérének, Solnidának is beszélő neve van (sol=nap), hiszen húga szöges ellentéte. Éppen ezért Lunarda képes volt még őt is bérenceivel megöletni, hogy még véletlenül se akadályozza meg a tervében. Kegyetlen.
Hűséges szolgáját, talpnyalóját és mindenesét, Kojibát is a hatalomvágy mozgatja. Ő azonban ne egy birodalom fölött szeretne uralkodni, hanem mivel születésétől fogva törpenövésű, így lenézik. Ezen azonban változtatni szeretne, mivel meg akarja hódítani szíve választottját, akinél csak normális magassággal lenne esélye.

A regény főszereplője, Marcó tipikusan az a fiú, aki a saját feje után megy. Nem ért egyet a felnőttek akaratával, és ezt nyíltan vállalja. De később rájön, hogy akkor hiányoznak a dolgok igazán, mikor esélyét sem látjuk annak, hogy valah újra a mienk lesz. Népszerűsége a Gyermekvárosban periodikusan változik, mivel hol hősként ünneplik, hol pedig árulónak hiszik. Talpraesett harcos, amit én nagyon tisztelek benne. Nem hinném, hogy én tizenkét éves koromban ennyire kivágtam volna magam egy idegen helyen. Emellett önfeláldozó barát és … De ezt már nem árulom el, maradjon Tükörváros titka.

A többi fontos gyerekről is ejtenék néhány szót.
-  Amira, a kishúg: őszinte, egyenes, nem tűri bátyja külön útjait, végtelenül hűséges, kitartó
Penge, a rivális: Na ő az, akit az elején mindenki jó messzire kíván magától, mert csak a bajt hozza. Többször keresztbe tesz Marcónak, de a végén barátokká válnak
- Tihón, az igaz barát: aki végig kitart mellette, aki segíti, de egyben gátolja is Marcót, egy igazi támasz


Végig izgalmas, nem tudhatod előre pontosan, hogy mi is fog történni. Én próbálkoztam vele, de egyszer sem jött be. Na jó, a végét azért mégis sikerült, de azért rendesen megdolgoztatott.


Hogy kinek ajánlom?
A korhatár 8-12 éves életkort mutat, de én inkább azon a véleményen vagyok, hogy minden gyereklelkű nyugodtan belefoghat, legyen az apró, vagy már idősebb. Tartalmaz kellő mértékű kegyetlenséget. Bizton állítom, hogy mindenki megtalálja számára a regény mondandóját.



EXTRA
Mivel Mikó Csaba a kevésbé ismert írók közé tartozik, ezért hoztam róla pár információmorzsát:
drámáival tűnt ki eddig, Apa című darabját több nyelvre is lefordították
- további regényei: Kendermag és a Lukrécia, Mász Kálmán, a faljáró
- a Tükörváros titka története először forgatókönyv-alakban létezett, melyből Árpa Attila akart belőle animációs filmet készíteni


Egy picit hosszabbra nyúltam a tervezetnél, de ennyi kihagyás után talán indokoltnak mondható.
Köszönöm a felkereséseteket. Örülök, hogy néhányotoknak fontosak a billentyűzetkoptatásaim 
Hamarosan újra jelentkezem, és most ígérem, hogy nem két hét múlva.
Addig is maradok, 
Babó Buca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése