2015. szeptember 29., kedd

Szenvedés és boldogság - Betekintő #2

A Helikon Kiadó gondozásában megjelent zsebkönyvek sorozatban két Austen gyűjtemény is helyet kapott, melyek közül az egyikbe már betekintést nyerhettetek. A Szerelem és barátság című kötetet már sikerült régebben megszereznem a Lázi Kiadós példányban, ezért nem is gondolkoztam el azon, hogy megvegyem. De miért is ne, az írások eloszlásán változtattak, így nagy duzzogva beszereztem ezt is.

Ebben a kötetben szintén ifjúkori zsengéket olvashatunk. A 13 kidolgozatlan mű minőségében jóval alulmarad az elvárásaimnak. Ezeken nagyon látszik a kezdetlegesség, hiszen rendkívül összecsapottak. Sokukhoz képest a kengyelfutó gyalogkakukk ébredező éti csiga. Nemegyszer csak ráztam a fejemet értetlenségemben.
De az is lehetséges, hogy ezzel tükröt tart az akkori regényeknek. Kritizálja a gyors szerelembe esést és barátságkötést, melytől sok helyzet igen komikussá válik.
Ezek közül szeretnék hármat kiemelni, melyeket említésre méltónak találtam.


Szerelem és barátság
A kötet címadó levélregénye egy Laura nevű özvegyasszony ifjúkorát meséli el. Hányattatott sorsával megbékélve tekint vissza a megpróbáltatásira, szerelmére, családjára.
Legjobb tanulság: Az össze-vissza ájuldozás csak halált hoz.

A három nővér
E "regény" középpontjában a legidősebb Stanhope lány házasulasi terve áll. Mary gyűlöli jövendőbelijét, ámde nem akarja senkinek sem megadni a lehetőséget, hogy nála előbb férjhez menjen, ezért a külvilág számára előnyös partinak allítja be. Önsanyargatás mesterfokon.
Az egyedüli szerethető leányzó: Georgina Stanhope, a legifjabb a testvérek közül. Bár jelleméről alig tudunk meg valamit, azt is csak az általa írt levelekből, de vele tudtam volna egyedül azonosulni. Látszik az is, hogy az írónő őt szerette a legjobban.

Jack és Alice
Charles Adams Pammydiddle hölgyeinek bálványa. Az alkoholtól hamar részeg Alice Johnson, a szerencsétlen balesetet szenvedett Lucy Taylor és a meg nem nevezett nőhad reményekkel telve figyeli lépteit, ámde ő egyáltalán nem foglalkozik velük. Ennek áldozatul eső szegény lányok rendesen megjárják.
A nagy kérdés: Hol marad Jack? Mert hogy nem szerepel a történetben, az biztos. Vagy csak nagyon elbújt.

Tanulság
A kezdetleges műveknél, melyeket a kritikusok vagy bármelyik olvasó rossz véleménnyel illet, lehet, hogy igazuk van. Mindenképpen fontolóra kell venni a tanácsukat, hiszen attól fejlődik az ember. Aztán addig csiszolni, farigcsálni őket, míg lesz nem kész a mestermű.

Hogy kinek ajánlom?
Csak és kizárólag Austen-megszállottaknak. Másoknak tilos belelapozniuk. Még hozzá se szabad érni. Először a nagy műveket tessék elolvasni, utána lehet valamit is kezdeni velük.


Hamarosan ismét jelentkezem.
Addig is maradok,

Babó Buca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése