2015. október 29., csütörtök

Orgyilkos novíciák #2 – Sybella szenvedélye

Nagyon nehéz bizonytalan környezetben felnőni. Nem elég mindent megtanulni a világból, még a saját testi épségünkért is aggódnunk kell. Mai könyvem, a Sötét diadal Robin LaFeverstől, főhősnője is nehéz cipőben jár, amely kihat egész életére, de nem menekülhet el előle.

A XV. századi Franciaországban Sybella az elkeseredéstől és a gyásztól félig eszét vesztve érkezik a halál titkos kolostorába. A halál szolgálólányai készségesen menedéket adnak neki. A segítségnek azonban ára van…
Sybellát, akinek természetes tehetsége van a halál és a csábítás művészetében, a kolostor legveszélyesebb fegyverei között tartják számon. Ám ezek az orgyilkos képességek nemigen vigasztalják, amikor újra vissza kell térnie abba az életbe, amely kis híján megőrjítette. És miközben Sybella maga a halál istene által kovácsolt fegyver, a cél érdekében az istenség kénytelen lehetetlennek tűnő küldetésre indítani a lányt. Amikor a halál szolgálólánya a várbörtönben váratlan szövetségest talál, vajon a bosszún kívül talál magának mást is, amiért érdemes élni?

Kettős érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Nagyon tetszett a közvetlen folytatás, hogy nem pazaroltunk el értékes időt, így már az előző rész utolsó jeleneténél felvettük a fonalat. És mégpedig mekkora gombolyagot… Nem vesztettünk el értékes információkat, épp ellenkezőleg. Nyakunkba zúdul a felismerés Sybella igazi valójáról, hányattatott sorsáról, szenvedéséről és így már utólagosan megérthető majdnem-megőrüléséről. Min kellet neki keresztülmenni… Mások ezek a terhek alatt simán kettéroppannak vagy egyszerűen feladják, de ő küzdött. Mortain, a Halál istene tartotta benne a lelket.

A regény felépítése viszont nem nyűgözött le. Az elején lévő tétlen várakozást nem csak én untam, hanem maga Sybella is. Majd a hosszú lovaglással nyújtották a rétestésztát, de igazából nem történt semmi érdekes dolog. Lovagolnak, emberekkel futnak össze, harcolásznak egy sort, megmenekülnek, továbbállnak. Az izgalmas cselekmény a második felében indul be, mikor is megérkeznek Rennes-be. Ó, de aranyos volt látni Ismae-t és Duvalt, majd megzabáltam őket. Nem változtak semmit sem.
Aztán rájöttem, hogy a történet nem a nagy eseményekre van kihegyezve, hanem egy egyszerű lány belső harcára. És így már nem vártam nagy leleplezéseket, intrikákat, bosszút és egyéb nyalánkságokat, csak sodródtam az árral.

Az elején furcsa volt Rémlovag. Sir Warloch valahogy nem tudta játszani a szívszerelmest, holott a fülszöveg nekem nagyon erre játszik rá. Eszembe juttatta a Szépség és a szörnyeteget, annak egy jóval véresebb változatát. Hiszen itt is a rút külső alatt egy érző és megértő szív lakozik.

Valami azonban gyanút keltett bennem. A nagytiszteletű apátasszony nem biztos, hogy száz százalékig Mortain akaratából küldi novíciáit a harcba. Lehet, hogy önös érdekek vezérelik. Már alig várom, hogy kiderüljön, miben sántikál, mert hogy nem jóban, az biztos.
És az a vég… Juj, de a kezemben akarom már tartani a 3. részt. Viszont tartok egy kicsit tőle.

Összességében
Bár egy hangyabokányival gyengébb, mint az első rész, méltó folytatásának érzem. Sőt, mi több, különálló regényként is megállná a helyét. Jó volt Sybellával és az ő indítékaival megismerkedni, és végre ez a gordiuszi csomó is kibogozásra került. Nem kell félni, kaptunk helyette újabbakat.

Hogy kinek ajánlom?
A sorozat elkezdőinek, akik nem biztosak abban, hogy folytassák.
Egy bonyolult jellemet megismerni vágyóknak, és olyanoknak, akik nem rettenek vissza a váratlan bejelentésektől.
Vagy csak a középkori fantasy szerelmeseinek. Megéri.

Ennyi lettem volna mára.
Remélem ezzel a bejegyzéssel, hanem az előzővel már sikerült kedvet csinálnom ahhoz, hogy ne hagyjátok ki ezt az élményt.
Maradok továbbra is a napjait pihe-puha ágyikóban töltő,

Babó Buca

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése