2015. december 6., vasárnap

Diótörő és Egérkirály | Adventi nyereményjáték


Bár ma reggel a nagyszakállú Mikulás cukrot, diót és egyéb földi jót tett a szorgosan kitisztított és ablakba rakott csizmácskákba, én mégsem erről szeretnék írni.
Három másik lelkes bloggerinával közös nyereményjátékunk második állomására érkezett, melyekben karácsonyi történeteken kívül más országok szokásaival és különlegességeivel találkozhattok.

2004-es német kiadás
Advent második vasárnapján Ernst Theodor Amadeus Hoffmann Diótörő és Egérkirály meséjéről olvasattok, és az igazi diótörőről.
Frici, Marika és Lujza,a Stahlbaum család három gyereke karácsony estélyén csillogó szemekkel bontogatják ki az ajándékaikat. Drosselmeier nagypapától egy játékpalotát kapnak, de őket ez nagyon nem köti le, hiszen mindig ugyanazt a mozdulatokat csinálják a mechanikus szerkezetű bábuk. Marikát a fa alatt árválkodó egyszerű diótörő varázsolja el, amelyet egy sebesülés után ápolni kényszerül. Éjfélkor azonban, amely köztudottan a játékok órája, egy csata szemtanúja lesz. A Diótörőnek és az Egérkirálynak egy régi lerendezetlen ügye van, melyet csak Marika segítségével tudnak lezárni.
Bár a történet egy kicsit kusza (ez tipikus hoffmanni jellemző), de ki ne szeretne sétálgatni Bonbon-falván, Cukrászsütemény-ligetben és Tortavárban. Már csak az olvasástól felment a vércukorszintem. 

Ez a történet több embert is megihletett, mint például Alexandre Dumast és Pjotr Iljics Csajkovszkijt is, aki egy balettet is írt belőle szebbnél szebb zenékkel, melyet a világ minden táján játszanak. De készült belőle Barbie film és más rajzfilmek is.

Néhány érdekesség a diótörőkről:
- 19. században kezdték el a német Érchegységben gyártani
- leginkább az akkori erdészekre, csendőrökre, huszárokra hasonlítanak
- az egyszerűbbeket bükkfából illetve lucfenyőkből faragják, de díszíthetik szőrmével, sörtével, ruhával, zsinórral és természetesen ki is festik őket
- Németországban rendszeresen kiállítják őket karácsonyi vásárokra
- a világ legnagyobb diótörője 10,10 méter magas és több mint 3 tonnát nyom
- Neuhausenben található Európa első diótörő múzeuma, ahol közel 5000 díszes figura várja a látogatókat

A nyereményjátékról: 


Először is szeretnék köszönetet mondani Lonett-nek és édesanyjának, akik nélkül ez nem jött volna össze.
Nyeremény: a jobb oldalon látható hópehely könyvjelző, illetve tea és gyertya.

A nyereményjáték december 6-tól december 10-ig tart.
A játék során aktív, működő e-mail-címet adjatok meg.
A nyereményt csak magyarországi címre postázom.

A részvétel feltételei:

  • A kért adatokat a Rafflecopter doboz megfelelő mezőibe írd be!
  • Válaszold meg a Rafflecopter dobozban található diótörővel kapcsolatos kérdést és az alábbi lehetőségek közül válassz ki egy lehetőséget:
  • Iratkozz fel rendszeres olvasónak, kövesd az oldalt facebookon, vagy figyelj molyon. Ezek közül elég egyet is megtenned (természetesen a kérdés megválaszolása után), hogy részt vegyél a nyereményjátékon. De ha mindhármat megteszed, akkor háromszoros eséllyel indulhatsz. :)
  • Természetesen a régebbi feliratkozók és követők is részt vehetnek a mezők megfelelő kitöltésével. 

Sok szerencsét kívánok mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése