2016. február 13., szombat

Mesehősök Szakképző Iskolája, ahol nem minden az, aminek látszik | Soman Chainani

Minden mesének van egy hőse, a kiválasztott, aki csupa nemes értéket képvisel, és arra hivatott, hogy legyőzze a gonoszt, legyen az farkas, boszorkány, óriás vagy sárkány. De mi van, ha ezek csak látszólagos ellentétek, és a valóságban alig különböznek egymástól, és első ránézésre nem is lehet rájönni, hogy ki a barát és ki az ellenség? Soman Chainani Jók és rosszak iskolája című sorozatának első részében is egy hasonló kérdéskörrel, és még meglepőbb megoldással találkozunk.


Eredeti megjelenés éve: 2013
Magyar megjelenés éve: 2015
Twister Media
ifjúsági, fantasy, mesefeldolgozás
öt csillag

Sophie és Agatha jó barátnők; a következő tanévben felfedezik, hová kerül minden eltűnt gyerek: a Jók és Rosszak Iskolájába, ahol egyszerű fiúkból és lányokból tündérmesehősöket és gazembereket képeznek. Gavaldon legszebb lánya, Sophie egész eddigi életében titkon arról ábrándozott, hogy elrabolják, és elviszik egy elvarázsolt világba. Rózsaszín ruhákban, fess topánkákban jár. Rajong a jó cselekedetekért, ezért egészen biztos abban, hogy nagyon jó jegyeket kapna a Jók Tagozatán, és dicséretes mesekönyv-hercegnő bizonyítványa lehetne. Agatha viszont mindig formátlan, fekete hacukákban jár, gonosz macskája van, és szinte mindenkit utál, ezért természetesnek látszik, hogy ő a Rosszak Tagozatára kerül.

Amikor azonban a két lány a Végtelen Erdőbe kerül, azt tapasztalják, hogy sorsuk a remélttel éppen ellentétesen alakul, és hamar rájönnek, hogy egy tündérmeséből a leggyorsabb kivezető út az, ha… végigélik.


De addig is rengeteg kalandon, félreértésen kell keresztülmenniük. Kibír a barátságuk ennyi megpróbáltatást?


Nagyon jó volt egy olyan könyvet olvasni, amiben ilyen hangsúlyos és fontos szerepet tölt be a barátság. Mindenen felül emeli, és ezt érdemes megfogadni.


Sophie, a jótéteményeket és segítségnyújtásokat listázó szőke szépség és az első ránézésre csúnyácska, de annál nagyobb szívvel rendelkező Agatha bekerül a Jók és Rosszak Iskolájába. Ez egy olyan tanintézmény, ahol meseszereplőket képeznek ki. De nem ám akármilyen gyerekek járnak ide, hanem a mesebeli gonoszok és hősök leszármazottjai, akik egész eddigi életükben erre készültek. Ezzel szemben a mi kis Könyvfalóinknak csak a mesekönyvekből léteztek ezek a történetek, és vagy hitt benne az ember vagy nem. Négyévente azonban két gyereknek megnyílik a lehetőség, hogy oda járhassanak, de ennek az az ára, hogy soha többé nem mehetnek haza. Ezzel minden jól is alakulna, de nem várt komplikációba ütköznek, ugyanis nem a kívánt tanintézmény diákjai lesznek a történetünk főszereplői.


Agatha
Forrás: Pinterest

Agatha már az első morcos megszólalásaival belopta magát a szívembe. Lehet akármilyen ellenkező hozzáállású a mesékhez, mégis akarva akaratlanul a jót cselekszik. Váltig állítja magáról, hogy márpedig, ő nem Végestelen. Nagyon szeretné hazacitálni barátnőjét, és mindent ebben a tudatban cselekszik. Igazi jótanuló, akiből nem nézné ki az ember, mivel nem igazán hercegnős megjelenésű. Kilóg a többiek közül, azonban viselkedése, gondolkodása, és cselekedetei a legjobb hercegnőt is megszégyenítik.


Sophie-t először egy beképzelt fruskának tartottam, aki csak hajkurássza, hogy ő mennyire jó, aztán a szíve mélyén csak azért cselekszi, hogy saját céljait elérje. Azonban kis idő elteltével már igazán megsajnáltam kétségbeesett kapálózását. Megértettem, hogy tényleg jó akar lenni, de a környezete rengeteget változtatott rajta. Saját elképzelései alapján akarja megszerezni a harcegét, de végül természete megfordít benne minden, és előtör az igazi énje.


Nagyon tetszett a világ felépítése, a varázsiskola, a tanórák, a benne tanuló mesegyerekekről és sorsukról nem is beszélve. Tendros, Artúr király fia, a hercegek hercege minden lány álma. Ő azonban mégsem találja élete párját, ugyanis elkezdődik az a tendencia az iskolában, hogy mindent külső alapján ítélnek meg, nem a belső szerint. Így minden rózsaszín hercegnőjelölt, buta, magával törődő, egoista libának tűnik.


Ezzel szemben a Végességesek, azaz a Rossz-Nevelési és Bűn-Terjesztési Szakképző Intézmény tanulói emberi arcukat mutatják. Ők aztán igazán nem tehetnek arról, hogy kik a szüleik. Kedvencem közülük a mindent csokoládévá változtató Pötty, a nottinghami bíró lánya. Nem örülnek nagy népszerűségnek, de ők tökéletesen megvannak ezzel. Céljuk ugyanis a mesék legfőbb gonoszává válni.


Elgondolkodtatott több helyen is. Igazán tanulságos olvasmány. Megfogalmazott olyan igazságokat és kérdéseket, mint például sose a külső alapján hozz ítéleteket. Miért éppen a hercegeknek kell megmenteni a hercegnőket, miért nem képesek önvédelemre? Kik mentik meg a lovagokat? Változtathatunk a sorsunkon? Ne rekesszük ki az embereket, csak azért mert mások. A barátság ereje mindent legyőz.


Összességében

Aranyos mese a Jó és a Rossz harcáról és a közötte elmosódó határvonalról gyönyörű megvalósítással. Nem gondolná az ember egy ifjúsági regényről, hogy a szórakoztatás mellett mély tartalom is elfér. A belső mellett a külcsín is megér egy misét. Az illusztrációk kiemelik a fontos történéseket, de mégsem árulnak el belőle sokat.


Kinek ajánlom?

Mese és azok feldolgozásait kedvelőknek. Bár ez nem a szigorú szabályok szerinti feldolgozás, inkább egy újragondolás.

Akik szeretik a varázslóiskolában játszódó történeteket. Igen, ez inkább egy varázsiskola, de megtalálhatók benne a mágikus osztálytermek és órák.

Vagy csak egy erős barátságról szeretnének olvasni, ami mindent legyőz.


És a legjobb az, hogy már kész van a második rész fordítása, mely Itt nincsenek hercegek címmel fog megjelenni idén. Nagyon izgatott vagyok, mert remek kalandnak nézünk elébe. Addig is itt van a külföldi könyvelőzetes, ami már sejtet egy-két dolgot:


 


A sorozat további kötetei:

A kezdet kezdete (#0)

A kezdet végzete (#0,5)

Itt nincsenek hercegek (#2)

Jótett helyébe (#3)

Az én váram (#4)

A király esztelen (#5)

Egy igaz király (#6)

A Miheztartási kézikönyv

4 megjegyzés:

  1. Szia! :)

    Szóval tetszett. :) Tök jó.
    Én is nagyon várom már a folytatást. Kíváncsi vagyok Agatha további sorsára. Sophie nem igazán érdekel, őt nagyon nem csíptem. Szerintem önző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én se, de megérdemel egy újabb esélyt. Egyszer majd csak fel fog nőni :)

      Törlés
  2. Istenem, meg kell szereznem ezt a könyvet :D Csak jót hallok róla és most te is arra ösztönzöl, hogy a kívánságlistám elejére tegyem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan jó hatássál lenni az emberekre. Nem fogod megbánni :)

      Törlés