2016. augusztus 23., kedd

Bevezetés a gyönyörbe | Lisa Kleypas

A romantikus történelmi fikciók főként azoknak a hölgyeknek íródnak, akik fiatalként beleszerelmesedtek a 19. századi Nagy-Britanniába, de felnőttként már más is dolgoztatja a fantáziájukat. Az ötödik hullámból idézve legtöbbjük borítóján „felfújt izmú, félmeztelen pasik és teljes díszben pompázó, nagyestélyis hölgyek láthatók a gyönyörtől csaknem elalélt állapotban”. Mára azonban ez megváltozott, ugyanis igényes külsőbe csomagolják őket, amin csak a szakavatott olvasó veszi, hogy arról van szó. Mivel én nem számítók annak gyermeki ártatlanságommal, így én is belefutottam immár a másodikba. Mert utólag hozzáolvasva rájöttem én is, hogy Kleypass asszony könyvei is ebbe a kategóriába tartoznak. A Nem múló varázs mindenképpen.

Magyar megjelenés éve: 2016
GABO Kiadó
romantikus, felnőtt
három csillag

A férfinak adta az ártatlanságát…

Lady Aline Marsden neveltetése egyetlen célra irányult: hogy előnyös házasságot kössön saját társadalmi osztályának egy tagjával. Ehelyett önként odaadta az ártatlanságát az apja birtokán szolgáló John McKennának. A szenvedély hevében elkövetett vétkük megbocsáthatatlan volt… Johnt elküldték a birtokról, Aline-nak pedig a londoni társaságból száműzve, vidéken kellett élnie.

…és a férfi a szerelmét vette el.

McKenna időközben meggazdagodott és visszatért… szemtelenül jóképű és igézőbb, mint valaha. Könyörtelen tervvel érkezett: bosszút akar állni a nőn, aki összezúzta a szerelemről szőtt álmait. De a varázslat kettejük közt fényesebb lánggal ég, mint a kezdet kezdetén. McKennának döntenie kell, véghezvigye-e a bosszúját, vagy kockára tegyen mindent első és egyetlen szerelméért.

Történetünk szerint...
Két nővér, Aline és Livia szerelmi kalandjait kísérhetjük figyelemmel. Mindkettőjüket olyan trauma érte, mely gátolja őket a férjvadászatban, pedig egyáltalán nem csúnya teremtések. Kastélyukba bezárkózva élik életüket, fogadják a társaságokat, de nem foglalkoznak a férfiakkal. Egy amerikai befektető csapat érkezese azonban mindegyikük szívét felbolygatja. Vajon meddig mennek el boldogságuk megtalálásáért?
Ifjúkori csalódását feldolgozni képtelen McKenna visszatér, hogy bosszút álljon szerelmén. Avval azonban nem számol, hogy vágyainak tárgyát meglátva nem a gyűlölet lesz az az érzés, ami felülkerekedik benne.

Azt előre tudni kell, hogy bár maga az írónő úgy tartja, hogy ez a könyv nem tartozik semelyik sorozathoz, de goodreadsen amolyan előkötetnek van számon tartva. Talán azért, mert az egyik szereplő, Marcus Marsden, a Wallflowers sorozat egyik kulcsfigurájának húgairól van szó. Most, hogy tisztáztuk a hovatartozását, jöjjön a többi.

Két szerelmi szál párhuzamos kifejlődését kísérhetjük végig. 
Líviáé inkább édes, rút kiskacsából hattyúvá válás folyamatához hasonlítanám. Mindkét fél egymás boldogságát keresi, képes változni a másikért. Ő egy könyvmoly, visszahúzódó lányka, legifjabb a családban. Pletykák keringenek házasságon kívüliségéről, de nem ezért taszítja ki a társadalom. Vőlegénye váratlan halála után fény derült aprócska titkukra, melyet nem néztek jó szemmel. A világ elől elmenekülő életmódjának köszönhetően azonban igen szoros kapocs alakul ki közte és a nővére között. Egy végtelenül romantikus lány, aki rettentő magabiztos tud lenni, ha kell. Képes gatyába szedni a züllötteket, vagy legalábbis elérni, hogy ezt önként akarjak. Nekem az ő karaktere tetszett jobban.
Aline szerelmi élete tele van szenvedéllyel, és inkább gyötrelmes, mint felszabadító. Gyerekként is inkább a mezőt és az erdőt járta, miközben az egyik szolgálófiúval mélyebb kapcsolat kezdett bimbózni. Ezt azonban érzéketlen édesapja miatt magába kell fojtania. Hú, de kiakadtam a Marsden házaspár gyereknevelésen. Egyáltalán nem foglalkoznak velük, így szülői szeretetet csak a házvezetőnőtől kapnak. Érett felnőtt nőként még mindig álmodozik McKennáról, de nem ez az egyetlen dolog, ami gátolja az udvarlás elfogadásában. A férfi feltűnésével a régi érzelmek előtörnek. Képtelenek fékezni magukat, ezért hamar megkezdik egymás tüzetes megismerését kívül-belül. Arcpirító jelenetek láncolatában kapcsolatuk hol fejlődik hol rombolódik. McKennáról nekem mindig az Üvöltő szelek Heatcliffje jutott eszembe. Bár kevésbe brutális, de a testi nyers erő nála is megtalálható. Túlzott szenvedélyessége kergeti meggondolatlan lépésekre.

Jót nevettem a szereplők emberfeletti és pontos megérzésein. Hát kérem szépen, senki sem ilyen jó emberismerő, hogy belelásson a másik gondolataiba. Maximum megérzései lehetnek. Ezáltal helyenként kicsit gyors volt. Elbírt volna még néhány magyarázkodást, mézesmadzagot, és úgy történetet. A regényről nem lehet azt mondani, hogy unalmas. Ez is közrejátszott abban, hogy eszméletlen sebességgel suhantam keresztül rajta.
Lord Adam Sandridge képviseli a morális sziklát. Aline legjobb barátjaként mindenben támogatja, és segít terelgetni az ösvényen. Jó meglátásai vannak, mint... "..."

A sok kandírozott cukormáz mögött megfogalmazott a regény egy tanulságot is, mely nekem megint jól jött:
Ne gondold, hogy ha testi fogyatékossággal bírsz, kevésbe fognak szeretni. A nagy Ő sosem a külsőt nézi, hanem a belsődbe szeret bele, és tőle érzed tökéletesnek magad.

Az eddig megjelent kötetek borítói
A sorozat többi kötete sorban jelenik meg, így a türelmetlenek is jól járnak. Én személy szerint nagyon kíváncsi vagyok a sorozat maradék részeire, mivel azok inkább összefüggnek.

- Egy nyáréjszaka titkai
- Ősszel történt
- Devil in Winter
- Scandal in Spring
- A Wallflower Chrismas

Hogy kinek ajánlom?
Ha tetszett Sarah MacLean A csábítás kilenc szabálya, annak ezzel is tehet egy próbát.
Ha szereted a szenvedélyes szereplők közti kémiát vagy az erotikus töltetű történelmi romantikusokat.


Köszönöm szépen a lehetőséget a GABO Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése