2016. szeptember 10., szombat

Tinikalandok Laurával | Peter Freund

Peter Freund munkásságával a véletlen folyamán találkoztam. A szokásos nyári olvasmányok böngészése közben édesanyám átvándorolt a könyvesbolt antikvár részlegére, mert nem akart megint falatnyi pöttyösökkel hazaállítani. Már akkor is a méretre ment, így szúrta ki a Laura sorozat első és harmadik részét. Úgy gondolta, hogy ez nekem való lesz, és nem kellett sok rábeszélés, hogy hazahozzuk. Ez után lázas keresgélésbe kezdtem, hogy megtudjam a lehető legtöbbet a sorozatról. Mivel már akkor is réginek számított, meg kellett erőltetnem magam a beszerzéshez, de aztán végül sikerült elolvasnom majdnem az egészet. A hetedik kötetet ugyanis nem fordították le sokáig magyarra, csak a szokásos sorozatmizéria. Idén viszont meglepődve olvastam, hogy igenis meg fog jelenni magyarul. Én nem álltam sorba a példányomért, hiszen még Németországban szereztem be anno német nyelven. Fű alatt, felhajtás nélkül jelentette meg a M-érték kiadó a Laura és a fekete démon csókját.

Magyar megjelenés éve: 2015
M-érték Kiadó
ifjúsági, fantasy
három csillag
Mágia, borzongás és kaland - izgalmas utazás a varázslat világába
"Egyszeriben jéghideg lett. A tűz ropogott, pattogott, és hangosan felbőgött. Méteres csóvák csaptak fel az égre, mintha valami fékezhetetlen erő táplálná őket. Amikor a zúgás elhalt, és a vadul lobogó lángnyelvek is megnyugodtak, egy alak jelent meg a tűzben."
Laura Leander azt hitte, hogy a küzdelem a Fény harcosai és a Sötétség erői között egyszer s mindenkorra véget ért. De amikor öt fiatal életre kelt egy több száz éves démont, Laura élete legsötétebb kihívása elé néz. A Fény Őrzőjeként már szinte teljesen tökélyre fejlesztette fantasztikus képességeit. De vajon elég lesz ez, amikor körülötte minden a feje tetejére áll?
Peter Freund német író, forgatókönyvíró és filmproducer. Jelenleg Berlinben él és alkot. Már a nyolcvanas évek vége óta ír regényeket és novellákat a forgatókönyvek mellett. Eddigi legsikeresebb műve a Laura Leander sorozat, amely a fiatalokat és a felnőtteket egyaránt elbűvölte. A regények rendre felbukkantak a sikerlistákon, tizenkilenc nyelvre fordították le, és huszonkét országban adták ki őket.

Történetünk szerint...
Három éve nyugalom honol Ravenstein várában. Laura éli intézménybeli életét, Philippel jár, és készülődik az FSL-r, azaz a Nyár és Fény Fesztiváljára. Ez gy hatévente megrendezett össznépi banzáj, ahol a fény őrzői megújítják szövetségüket Aventerrával. Ez persze csak a felszín alatt mehet végbe, ezért színes programokba burkolják a találkozót, ahova az összes őrző-tanintézményből érkezik delegáció. Skóciában tartanák a következőt, de baljós árnyak gyülekeznek arrafelé. A gonoszok akcióba lendülve megkeserítik az őrzők életét, emellett pedig saját ördögi tervüket is véghezviszik. Egy nem várt alak is feltűnik, ezzel veszélybe kerül a diákok élete. Laurának és barátainak kemény próbát kell kiállniuk, hogy életben maradjanak.

Sokáig féltem nekiállni. Talán azért, mert anno maratont tartva szerettem meg, de ennyi év után megkérdőjeleztem magamban, hogy szeretni fogom. Akkor még kezdő olvasó voltam, ezért is volt rám olyan nagy hatással a könyv. Laura Leanderről ugyanis azt állították, hogy felveszi Harry Potterrel a versenyt, de utóbbit még nem olvasva az újdonság erejével varázsolt el. A sorozat hatására álltam neki A Gyűrűk Urának, ami miatt csak hálával tartozok Freund bácsinak. Az akkori utalások és párhuzamok persze nem estek le, de azóta én is felnőttem. Vitathatatlan, hogy rowlingi inspiráció áll a hátterében, de azért tartalmaz eredeti és igazán német megvalósításokat is. Mint például a Faust karaktere.
A sorozat első két részének spanyol borítói
Ravenstein vára alatt

Helyszínként a ravensteini kastély és környéke szolgál, de kapunk jeleneteket Skóciából és Berlinből is. Aventerra nagy bánatomra ebben a részben a háttérbe szorul. A Föld mágikus testvérbolygója csak háromszor tűnik fel, mert a gonoszok eddigi hibáikból tanulva nem az Őrzők orra előtt álltak le összeesküvést szőni, hanem az emberi hibákat kihasználva dolgozták ki tervüket.
A regény kezdetben rengeteget nosztalgiázik. Feleleveníti az előző kötetek legfontosabb eseményeit a különböző helyszínek és helyzetek segítségével. Ezért sem volt gond, hogy nem ma olvastam az előző részt. Egy idő után azonban kezdtem rosszul érezni magam attól, hogy milyen kevésre emlékszem belőlük. Szerencsére ez csak az első 150 oldalra volt jellemző, mert utána már csak a cselekményre koncentrálunk.

A nyerő páros, Laura és Lukas újra összeállt, de ezúttal nem csak a világ megmentésével foglalkoznak, hanem saját életük nagy kérdéseivel is. Laurát állandó támadások érik, amit Phillppel való kapcsolata sínyli meg leginkább. Nem elég neki a gonoszok nyűge, még a saját életének drámájával is foglalkoznia kell. A többiek csak segédszerepet kapnak, feltűnnek, mert muszáj nekik, viszik előre a cselekményt, de nem fókuszál különösebben rájuk.
Komplexebb történetet kapunk, mint a Harry Potter, mivel itt jóval több szemszögből adagolják az információkat, így beleláthatunk a háttérbe is. Előbb tudtam a csavarokat a szereplőknél, de ez sem akadályozott meg abban, hogy szurkoljak nekik, és szeressem a történetet. Mert lehet kígyót-békát mondani az íróra, ha nem folytatja a sorozatot, de akkor legalább ezt a kiegészítő kötetet hagyjuk meg a rajongóknak. Az tény, hogy enélkül is teljes mértékben élvezhető a sorozat, de ki ne akarna még egy kis időt eltölteni kedvenc szereplőivel.

A német borító
Nyelvezetre csak az eredetit tudom mondani. Közepes nehézségű, nem a legkönnyebb, de nem is nyaktörően nehéz. Csak a fajok neveivel gyűlt meg a bajom, mint Nachtalb és Gargoyle, de aztán kisilabizáltam őket valahogy.

Hogy kinek ajánlom?
Kizárólag a sorozat abszolút rajongóinak, akik évekig küzdöttek azért, hogy megjelenjen magyarul is. Tessék szépen betartani az ígérteket, és hátsó fertájt eltolva megvenni a könyvet.

Ti ismeritek a sorozatot?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése