2017. július 18., kedd

10+1 érdekesség Jane Austenról


Ma van a napja, hogy kedvenc írónőm, Jane Austen 200 éve eltávolodott az élők sorából. Ennek tiszteletére összegyűjtöttem 10+1 érdekességet róla. Lehet, hogy pár dolog ismerős lesz számotokra, de biztos tudok újat mondani.

~~~

1. Nem szerették a "kortársai". Mark Twain és Charlotte Brontë negatívan nyilatkozott róla. Előbbi még azt is kijelentette, hogy egy jó könyvtár nem tartalmaz Austen művet.

2. Sosem ment férjhez, de egy napra eljegyezte Harris Bigg-Wither. Az történt ugyanis, hogy az ajánlatot boldogan elfogadva másnapra meggondolta magát, mert nem szeretett volna szerelem nélkül férjhez menni.

3. A Bath városában tartandó Jane Austen Festival a legnagyobb rajongókat tömörítő esemény. Idén tíz napig tartó eseménysorozatból áll, ahol a sétákon és felolvasásokon kívül adaptációkkal kapcsolatos emberekkel is össze lehet futni. Mindez természetesen korhű ruhákkal és bállal megfűszerezve.

4. Az Austen rajongókat angol nyelvterületen „Janeite”-knek nevezik. Ők egy létező szubkultúrát alkotnak, amit Janeitismusnak neveznek.

5. A hírhedt Alkonyat a Büszkeség és balítélet hatására íródott? Én is nagyot csodálkoztam ezen a feltevésen, de vajon csak véletlenül van bennük annyi hasonlóság?

6. Számos befejezetlen művét tartják számon, ahol A Watson család történeténél bukkantam egy érdekességre. A főszereplőjét ugyanis Emma Watsonnak hívják. Furcsa véletlen, vagy mégsem?

7. Nővére volt a hagyatékának egyik rendezője és birtokosa, aki előszeretettel kurtította meg a leveleit. Semmi személyes pletyka vagy rossz vélemény nincs benne, és a szerelmekről se igen számol be. Úgy tűnik, már sosem tudjuk meg a teljes igazságot.

8. Halálának 200. évfordulója alkalmából arcépe rákerült a 10 fontos bankjegyre. Ő az első nő angol pénzen, természetesen a királynőt leszámítva. Ezzel is tiszteleg az ország irodalmi munkássága előtt.


Kép forrása
9. Jane Austen regényei befejezése után gondolkodott karaktereinek további sorsáról. Unokaöccse, James Edward Austen-Leigh a „A Memoir of Jane Austen” [Jane Austen memoárja] című művében úgy nyilatkozik, hogy „Ha kértük, szívesen mesélt nekünk apró részleteket szereplőinek későbbi életéről.” Például, hogy Anne Steele, Lucy buta és közönséges nővére az Értelem és érzelemből végül nem kapja meg Dr. Daviest. És a Büszkeség és balítélet zárása után, Kitty Bennett egy Pemberlyhez közel lakó lelkészhez ment férjhez, miközben Mary egy írnokhoz, aki Philips bácsinál dolgozott. Az Emmával kapcsolatban is fennmaradt egy érdekes kijelentés. Mr. Woodhouse nemhogy túlélte Emma és Mr. Knightly esküvőjét, hanem még két évig együtt éltek Hartfieldben. Deirde La Faye a „Jane Austen: A Family Record” [Jane Austen: Egy családi feljegyzés] című írásában Jane Fairfaxről tudunk meg egy s mást, aki csak kilenc-tíz éve élt Frank Churchillel a házasság kötelékében, mikor meghalt.

10. Férfiak is olvasnak Austent. Jane Austen regényeit a romantikus női irodalomhoz sorolják, aminek következtében a férfiak sokszor azt gondolhatják, hogy nem élveznék az olvasásukat. De az írónőnek mindig is voltak csodálói a másik nemből. Az ő könyvei nem csak a szerelemről szólnak, komoly tanító jelleggel is bírnak. Hihető karakterek, realisztikus cselekmény, morális témák, humor és nyers szellemesség.
A néhai brit miniszterelnök, Winston Churchill az ő javára írta a második világháború megnyerését. Rudyard Kipling Austent olvasott fel feleségének és lányának, hogy jobb kedvre derítse őket, miután az első világháborúban harcoló fiát eltűntnek nyilvánították és halottnak hitték. A háború után Kipling „The Janeites” címmel egy rövid történetet írt egy csapat első világháborús brit tüzérségi katonáról, akiket Jane Austen regényeinek megbecsülése köt össze. Egyik kortársa, Sir Walter Scott, saját naplójában dicséri az írónőt. Harmadjára olvasva is ugyanúgy szórakoztatónak találta Miss Austen Büszkeség és balítéletét, amiben a mindennapi élet nagyszerű leírását értékeli.

+1 Austen szereplőinek családneveit megtalálhatjuk a yorkshire-i jómódú Wentworth családban, amelynek családfája keresztezte Jane Austenét. Édesanyja (szül. Cassandra Leigh) Chandos első hercegének és Cassandra Willoughbynak az unokahúga volt, és Thomas Leighvel, Stoneleigh második bárójával is kapcsolatban állt, aki kétszer nősült: először Eleanor Watsont vette el, majd Anne Wentworth-öt, Strafford első grófjának lányát.
Austen a Büszkeség és balítélethez is használta a Wentworth családfát. Mr. Darcy két jómódú ág nevét is viseli: Fitzwilliam (mint wentworth woodhousei gróf Fitzwilliam Yorkshireból) és D’Arcy. Az Emma sem maradhat ki belőle, ugyanis a tizenharmadik században Robert Wentworth egy gazdag örökösnőt vett el, akit Emma Woodhousenak hívtak.


3 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper érdekességeket sikerült összegyűjtened! A kedvencem az első és utolsó, de a többi is fantasztikus! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dolgoztam is vele rendesen :D
      De örülök, hogy tetszenek :))

      Törlés
  2. Brontë és Twain nem voltak a kortásai.

    VálaszTörlés